Zet 's een boom op

2019-01-30

Steeds meer mensen leven in steden. Dat biedt heel wat voordelen maar ook enkele nadelen. Denk maar aan luchtvervuiling of warmere temperaturen in de zomer. Een simpele oplossing? Bomen! Die vangen CO2 op, koelen de stad af, zijn natuurlijke filters voor schadelijke stoffen en reguleren de waterstroom …

Hittestress

De temperatuur in steden ligt doorgaans hoger dan in de omringende landelijke gebieden: gemiddeld zo’n 2 graden, maar het kan ook oplopen tot 6 graden. Daardoor krijgen mensen, vooral ouderen en kinderen, bij hittegolven te kampen met hittestress.

Airco’s vs bomen: 1-0

Vandaag wordt al een vijfde van de stroom in gebouwen gebruikt voor airco of ventilatie. Het probleem: hoe meer je het binnen koel maakt, hoe meer warmere lucht je naar buiten stuurt. Airco’s doen zo de temperatuur in stadscentra stijgen met 1 tot 10°C.

Bomen doen net het omgekeerde: ze koelen de lucht met 2 tot 8 graden af doordat ze grondwater doen verdampen. Daarnaast creëren ze ook schaduw en beperken ze de reflectie van zonlicht.

Hoe meer bomen je rond gebouwen zet, hoe minder je airco nodig hebt. Dat levert een fikse energiebesparing en dus minder CO2-uitstoot op.

Natuurlijke filters

Grote bomen filteren vervuilende stoffen en fijn stof. In combinatie met meer en betere fietsinfrastructuur en (openbaar) vervoer zonder uitstoot kunnen ze dus helpen om de luchtvervuiling in de stad tegen te gaan.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.