Wat je absoluut moet weten over België bij 2 graden opwarming

2019-02-21

Vraag jij je soms ook af hoe de klimaatverandering zich nu al laat voelen? Om een concreet antwoord te bieden op al die vragen ontwikkelde de Vlaamse Milieumaatschappij het Klimaatportaal!

Het webportaal is in september vorig jaar gelanceerd. Het biedt een antwoord op elkeen  die met vragen zit over de klimaattoestand, -effecten en –impact in Vlaanderen. Data en kaarten geven een goed overzicht voor al wie zich soms wat verloren voelt tussen de hopen informatie.

Klimaatportaal Vlaanderen is super gebruiksvriendelijk en biedt inzicht in mogelijke klimaatverandering en de gevolgen daarvan op lokaal en Vlaams niveau. Het werkt als volgt:

1. Je selecteert een thema waar je graag meer over te weten wil. Je kan kiezen tussen vijf effecten die in Vlaanderen (vandaag al) het gevolg zijn van de klimaatverandering. Eenvoudig uitgedrukt gaat dit over: meer hittegolven (hittestress), drogere zomers (droogte), nattere winters (overstroming) en een stijgend zeeniveau (zeespiegelstijging).

2. Nadien kan je een moment in de tijd kiezen om te weten te komen wat er ons nog allemaal te wachten staat. De toekomstige klimaatscenario’s voorspellen bijvoorbeeld dat binnen 30 jaar het gemiddeld nog 2,2 °C warmer kan zijn en binnen 100 jaar zelfs 7,2 °C !

3. In de zoekbalk kan je jouw woonplaats intikken en bekijken wat de specifieke gevolgen voor een bepaalde regio zijn. Woon je aan de zee? Dan kan je ontdekken welke impact de zeespiegelstijging op jouw stad of dorp zal hebben.

4. Selecteer dan de kaarten waarvan je informatie wilt verkrijgen.

5. Nu kan je alle kerncijfers en grafieken van jouw gekozen tijd en ruimte bekijken en die vergelijken met de situatie vandaag en de gemiddelde cijfers voor Vlaanderen.

Niet enkel voor burgers is het Klimaatportaal een interessant kanaal dat alle informatie samen aanbiedt. Ook overheden kunnen dit gebruiken om doelgericht op zoek te gaan adaptatie strategieën of om een ambitieus klimaatbeleid te ontwikkelen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.