Wat denkt de Belg over het klimaat?

Van vrijdag 8 maart tot en met woensdag 13 maart 2019 voerde onderzoeksbureau Burat in samenwerking met prof. Gino Verleye van de Universiteit Gent en bureau Dynata een onderzoek om te weten te komen wat de Belg vindt van het klimaat en het hoe en wat van klimaatbeleid. Ontdek de resultaten. 

De klimaatopwarming: een probleem dat we moeten oplossen

7 op de 10 Belgen vinden de klimaatopwarming een probleem dat we nu moeten oplossen. En 7 op de 10 is het er niet mee eens dat het een probleem in andere landen is, en niet in België. De Belg vindt het geen probleem dat zichzelf zal oplossen en dat het bovendien een impact zal hebben op onze manier van leven, en nog meer op de manier van leven van onze kinderen en (achter)kleinkinderen. 

Het is nog niet te laat

75% van de Belgen gelooft niet dat het klimaatprobleem zichzelf zal oplossen. 6 op de 10 Belgen geven wel aan dat het nog niet te laat is om er nu nog iets aan te doen. En 7 op 10 zien ook de positieve gevolgen van maatregelen: het zal ons leven verbeteren (zuivere lucht, leefbare steden enz.). De helft ziet ook economische kansen zoals extra jobs en een groter concurrentievermogen voor onze bedrijven.

Klimaat en stemgedrag

Bij 45% van de Belgen zal het klimaat het stemgedrag beïnvloeden. 49% geeft aan te zullen stemmen op een partij die inzet op een duurzame manier van leven; 53% zal stemmen op een partij die inzet op technologische oplossingen voor het klimaatprobleem. 59% geeft aan te stemmen op een partij die in klimaatmaatregelen kansen ziet om ook in de toekomst onze welvaart en ons welzijn te garanderen. 

 

Wat verwachten de Belgen van de politiek?

6 op de 10 Belgen vinden dat de politiek niet genoeg doet om de klimaatopwarming tegen te gaan. Een meerderheid vindt dat er een bindende klimaatwet en een investeringsplan moeten komen, dat de politiek de randvoorwaarden moet creëren om gemakkelijker duurzaam te leven en moet aangeven wat de klimaatoplossingen op korte en lange termijn gaan kosten.

Samen voor een krachtig klimaatbeleid

70% van de Belgen vindt dat de politiek zich moet laten adviseren en controleren door wetenschappers om het effect van klimaatmaatregelen op te volgen. Meer dan 6 op 10 geeft aan dat de oplossingen moeten komen vanuit de academische wereld en dat experts het beleid moeten bepalen en dat er een onafhankelijk controleorgaan moet komen dat de effectiviteit van de maatregelen zal controleren, en het beleid bijsturen als dat nodig is. 68% is ook te vinden voor een brede samenwerking van burgers, mensen uit het bedrijfsleven en uit maatschappelijke organisaties die het klimaatbeleid bepaalt. 

Alle resultaten rustig bekijken? Download ze hier.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.