Warmtenet in Roeselare

2019-01-30

In Kopenhagen verwarmt bijna iedereen zich met warmtenetten. Maar hoe staat het in België? Hier zijn er nog maar enkele warmtenetten. Toch zetten enkele pioniers moedig door, zoals in Roeselare.

Met de restwarmte die nu verloren gaat bij bedrijven, kunnen honderdduizenden gezinnen zich in Vlaanderen verwarmen zonder stookolie of gas. In Roeselare tonen ze al tientallen jaren hoe dat kan. Daar wordt de warmte van de afvalverbrandingsoven benut. Ze verwarmen er water mee dat via een ondergronds leidingensysteem een soort grote centrale verwarming vormt. Het is de warmtebron van een ziekenhuis, bedrijven en honderden woningen.

In Vlaanderen gaat er bijna evenveel warmte verloren bij bedrijven dan dat gebouwen nodig hebben om te verwarmen. Niet al die warmte kan even vlot benut worden met warmtenetten. Maar experts zijn het erover eens dat er nog een groot potentieel is voor warmtenetten die beroep doen op restwarmte, aardwarmte of andere omgevingswarmte. De Nederlandse overheden zijn al gestart met de grootschalige uitrol van warmtenetten om van het gas af te kunnen. Ook in België zien steeds meer projecten het levenslicht. Maar daarvoor is het ook belangrijk dat stookolie en gas eerlijk belast worden, zodat schone energie de concurrentie aankan.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.