Sign for my Future roept politici op te stemmen voor grondwetswijziging

2019-03-25

Burgerinitiatief Sign for my Future roept de politici op deze week staatsmanschap te tonen en de deur niet te sluiten voor een grondwetswijziging. “Een kleine wijziging aan de grondwet houdt de deur open voor een bijzondere klimaatwet mét klimaatdoelstellingen. Dit is een moment voor leiderschap en langetermijndenken”, aldus de initiatiefnemers.

Uniek moment in de Belgische geschiedenis
Deze week kondigt zich een uniek moment in de Belgische geschiedenis aan waarbij de Belgische volksvertegenwoordigers beslissen of artikel 7bis van de grondwet gewijzigd wordt. Punt van discussie: het toevoegen van één zin aan de grondwet. Dit is nodig om een doeltreffend klimaatbeleid op basis van een bijzondere klimaatwet mét klimaatdoelstellingen mogelijk te maken.

Geen herziening, geen juridisch kader voor een bijzondere klimaatwet mét klimaatdoelstellingen
Het artikel niet wijzigen nu het nog kan, zou een gemiste kans zijn, aldus Sign for my Future. Er hoeft slechts 1 zin te worden toegevoegd aan de grondwet. Op die manier creëren we de grondwettelijke basis voor een bijzondere klimaatwet met daarin duidelijke klimaatdoelstellingen. In het slechtste geval wordt de herziening van het grondwetsartikel zelfs voor vele jaren in de koelkast gestoken. Terwijl een bijzondere wet mét klimaatdoelstellingen net het meest stabiliteit en zekerheid over de legislaturen heen creëert, zodat de transitie richting een klimaatneutraal België op een haalbare en betaalbare manier kan worden gerealiseerd voor alle burgers en bedrijven.

Meerderheid van de Belgen staat achter klimaatwet
Voor de initiatiefnemers van Sign for my Future heeft het verleden al genoeg aangetoond dat samenwerkingsakkoorden niet de beste manier zijn om klimaatdoelstellingen vast te leggen en beleid tot stand te brengen. Noch om de Europese doelstellingen te halen, noch om het akkoord van Parijs na te leven.

Meer dan 200.000 Belgen tekenden al op Sign for my Future voor een ambitieus klimaatbeleid in België. Zij vragen een klimaatwet, een investeringsplan en een klimaatraad. Bovendien staat een meerderheid van de Belgen achter een klimaatwet, zo toont recent onderzoek in opdracht van Sign for my Future aan. 

Staatsmanschap nodig
“Het klimaat en onze toekomst zijn gebaat bij staatsmanschap dat getuigt van langetermijndenken en efficiënt, effectief beleid. Nu hebben onze politici de kans te tonen dat ze wel degelijk oor hebben naar wat de kiezer wilt door onze grondwet klaar te maken voor de toekomst”, besluiten de initiatiefnemers. 

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.