Nood aan inspiratie?

2019-05-25

Op 16 mei 2019 overhandigde Sign for my Future onze politici de vraag van 267.617 Belgen voor een krachtig klimaatbeleid! Samen met onze jullie wachten we natuurlijk vol spanning op de verschillende regeerakkoorden. Die zullen we onder de loep nemen en onze ondertekenaars laten weten of het regeerakkoord voldoet aan onze drie eisen. Vraag je je in tussentijd misschien af wat jij zelf kan doen om te blijven investeren in het behoud van onze planeet. Dan is dit artikel iets voor jou!

Wat kan je zelf dagdagelijks doen?

Deze verschillende sites zouden je kunnen interesseren, als jij net als ons overtuigd bent dat de verandering elke dag opnieuw bij jouw thuis start:

· De referentiesite voor een duurzame consumptie en levensstijl

· De site van de Belgische netwerken voor ‘Zero Waste’ en ‘Transitie

· De ‘The Lazy Person’s Guide to Saving the World’ handboek van de VN om op te treden voor de planeet door kleine eenvoudige gebaren

· Wist je dat je zelfs na je laatste adem een positieve impact kan hebben op de planeet? Klik hier voor meer informatie.

Actie voeren in enkele seconden

· De Klimaatzaak is een juridische actie die in 2014 werd gestart door een groep van 11 bezorgde burgers om België te herinneren aan zijn verantwoordelijkheid in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het initiatief heeft nu meer dan 60.000 mede-eisers. Registreren kan nog (gratis, veilig en snel) tot 27 mei 2019. Meer informatie hier. Snel zijn is dus de boodschap!

·  ‘Urgence Environnement’ roept jou op om de milieu noodtoestand uit te roepen in België. Om hen te steunen, kan je hier de petitie ondertekenen.

· Investeer jij liever in meer duurzame mobiliteit op Europees niveau? Dan zullen deze twee petities je waarschijnlijk interesseren. Meer informatie hier en hier.

Neem deel aan evenementen

De afgelopen maanden is Citizens for Climate de referentie-agenda geworden voor klimaatinitiatieven in België. Klik hier voor meer informatie.  

Als je meer geïnteresseerd bent in duurzame ontwikkeling, moet je zeker een kijkje nemen op de volgende sites die je wegwijs maken op Belgische (sdgs.be) en Europees niveau (CAN Europe).

Op school

Je geeft les en wil je studenten informeren over uitdagingen in het kader van het klimaat en duurzame ontwikkeling? Neem dan zeker eens een kijkje bij deze organisaties:

· Kleur Bekennen

· GoodPlanet

· 11.11.11

· KlasCement

Word lid van een groep

De referentiesite voor klimaat mobilisatie in België is natuurlijk de website van de Klimaatcoalitie.

Aarzel niet om bij jou in de buurt te informeren over waar je kan aansluiten. Of je nu jong bent, volwassen, grootouder, student, docent of activist, als je je wil inzetten voor het klimaat, is er ongetwijfeld een netwerk waar jij aansluiting bij kan vinden!

Ben je jonger dan 35, woon je in België en ben jij bezig met duurzaamheid via je werk of een vereniging? Sluit je aan bij Generation T.

Leesvoer

· Neem zeker een kijkje op de Belgische referentiesite voor betrouwbare informatie over klimaatverandering.

· Het recente rapport van de onafhankelijke expertgroep gecoördineerd door wetenschapper Tomas Wyns toont ons dat een klimaatneutraal België in 2050 is mogelijk. Klik hier voor meer informatie (samenvatting in het Nederlands).

· Ook het klimaatpanel maakte recent een aantal aanbevelingen voor ons land op verzoek van Youth for Climate. Je kan het rapport hier terugvinden.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.