Hoe praat je met je vrienden en familie over de klimaatopwarming?

Klaar om anderen te overtuigen om te tekenen voor Sign for my future? Top! Met deze tips helpen we je op weg.

Meer dan feiten

Enkel de feiten over de klimaatopwarming aanhalen is niet genoeg. De Verenigde Naties maakten een handboek om over het klimaat te praten. Hun aanbeveling? Vertel een menselijk verhaal, over de echte wereld. Want het onderwerp wordt al snel abstract als je het enkel over statistieken en cijfers hebt. Je gebruikt daarom beter metaforen en analogieën. Het effect van broeikasgassen kan je bijvoorbeeld best omschrijven als een soort dekentje over de planeet, waardoor de warmte niet kan ontsnappen. Of, de aarde krijgt koorts. Bij twee graden voelt ze zich ziek en storten wondermooie ecosystemen zoals de koraalriffen in. Vier graden is levensbedreigend voor het leven op de planeet.

Onze hersenen zijn trouwens een pak minder logisch dan je zou denken. Daarom is het best om verhalen te vertellen die worden ondersteund door feiten.

En die verhalen vind je overal, ook bij ons. Een paar voorbeelden.

  • Weet je nog vorige zomer? Zalig, dat warme weer. Maar wist je ook dat de zomer van 2018 de warmste was sinds het begin van de waarnemingen in 1833.
  • Als je een hond of kat hebt, heb je vast al teken bij je geliefde viervoeter gevonden. Door de warmte verhuizen meer parasieten naar onze streken. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld komt al veel vaker voor.
  • Een dagje aan de Belgische kust is voor veel mensen een leuke uitstap. Maar als de zeespiegel stijgt, riskeren grote delen van West-Vlaanderen onder water komen te staan.  Lees hier het artikel van Belgische fysicus en klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele.

Praat over hoe dringend actie nodig is

Je zal je vrienden waarschijnlijk niet moeten overtuigen dat er iets moet worden gedaan aan de klimaatopwarming. 85% van de Belgen beschouwt klimaatverandering als een probleem dat dringend aangepakt moet worden, bijna 3 op 4 jongeren vinden dat de regering te weinig doet voor hun toekomst.

Als we de opwarming ruim onder de 2 graden willen houden, dan moeten we voor 2050 – dus in  dertig jaar - klimaatneutraal zijn.

Dat wil zeggen dat we nu in actie moeten schieten, want anders halen we het niet meer. En daarvoor hebben we de regeringen nodig. Zij moeten ervoor zorgen dat we zonder fossiele brandstoffen in ons transport, onze gebouwen, de industrie en de energie verder kunnen. De technologie daarvoor is al voorhanden, maar we hebben het beleid nodig om ze beschikbaar, betaalbaar en aantrekkelijk te maken voor burgers en bedrijven.

Concreet moeten de volgende regeringen – federaal en gewestelijk – de komende vijf jaar niet alleen uittekenen hoe we die doelstelling gaan halen, maar veel meer maatregelen treffen. De toekomst van onze kinderen hangt af van wat de politici nu gaan doen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.