Hoe minder opwarming, hoe beter

Vrijwel alle landen zijn er economisch gezien bij gebaat om de opwarming te beperken tot 1,5°C. Het zal ons zo’n 30 biljoen dollar aan schade besparen. Maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen, kosten de komende 30 jaar 500 miljard dollar aan jaarlijkse investeringen. Tot 100 keer minder dus. Zo blijkt uit onderzoek dat in Nature werd gepubliceerd.

De meeste landen – zo’n 90% van de wereldbevolking - zouden er economisch wel bij varen als we de klimaatopwarming kunnen beperken tot 1,5°C.

Gegevens van de laatste 50 jaar geven aan dat wanneer de temperatuur stijgt, dat een negatieve impact op het BNP en andere economische parameters heeft. Dat heeft te maken met o.a. een lagere productiviteit, slechtere oogsten en hogere gezondheidskosten.

De onderzoekers gebruikten deze correlatie en 40 internationale klimaatmodellen om een inschatting te maken van de toekomstige economische impact van de klimaatopwarming. Het resultaat? Als de aarde opwarmt met 1,5°C in plaats van 2°C, dan scheelt dat 30 biljoen dollar aan toekomstige schade.

“Tegen het einde van de eeuw zal de wereld zo’n 3% rijker zijn als we de doelstelling van 1,5°C in plaats van 2°C halen.”

Marshall Burke, assistent-professor aan Stanford University

3% rijker, dat komt neer op 30 biljoen dollar. Ervoor zorgen dat we de 1,5°C-doelstelling halen, zal  500 miljard dollar kosten in de komende 30 jaar. De vraag is dus niet: houdt het economisch gezien steek om de klimaatopwarming tegen te gaan? Wel: zijn we bereid om als goede ‘huisvader’ op langere termijn te denken?

De onderzoekers rekenden trouwens nog even door: de extra economische kost van een opwarming van 3 graden – waar we nu op afstevenen – komt neer op een extra 5 à 10% van het BNP in vergelijking met +2°C. Dat komt neer op tientallen biljoenen dollars.

De onderzoekers erkennen dat er veel onzekerheden bij dit soort onderzoeken komen kijken. Maar tegelijk is wel duidelijk dat hoe minder de aarde opwarmt, hoe beter dat is. Daar komt nog bij dat er geen rekening werd gehouden met moeilijk in cijfers uit te drukken zaken, zoals de natuurlijke ecosystemen die we nodig hebben voor schone lucht, water en vruchtbare landbouwgrond of het gezondheidsvoordeel dat we halen doordat we minder fossiele brandstoffen verbranden.

Het onderzoek kan je hier terugvinden.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.