Energiezuinige huizen zijn meer waard

2019-01-30

Een energiezuinig huis is slim. Op korte termijn omdat je minder voor je energie betaalt en het aangenamer wonen is. Op lange termijn omdat je de woning voor meer geld kan verkopen. En het is goed voor het klimaat want vandaag zijn onze gebouwen verantwoordelijk voor een vijfde van onze CO2-uitstoot.

Sneller en duurder verkocht

De Nederlandse TIAS Business School bestudeerde de verkoopprijzen van bijna 58.000 woningen in Nederland. De conclusie: energiezuinige huizen verkopen gemiddeld 40 dagen sneller dan huizen met een slecht energielabel. Een slecht label verlaagt de prijs ook met gemiddeld 18.000 euro.

Een huis verslijt aan 1% per jaar

Het Vlaamse Energieagentschap berekende dat woningen waar je geen werk in steekt aan 1% per jaar verslijten. Na 100 jaar is een huis dat nooit werd gerenoveerd, dus eigenlijk niets meer waard.

Net zoals in Nederland , levert investeren in je huis ook in Vlaanderen op: “Het opknappen en isoleren van de voorgevel kost zo’n 7.500 euro maar de meerwaarde van een mooie, nieuwe geïsoleerde gevel bij verkoop kan tot ongeveer 16.000 euro bedragen”, zegt Philippe Verriest van mijnBENOvatie.

Nog een voordeel: als je een gezinswoning aankoopt en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert, dalen de registratierechten van 7% naar 6% op de aankoopsom. Daarnaast heb je  recht op een vermindering van de onroerende voorheffing als je een goed energiepeil haalt.

Hier vind je meer informatie in verband met de registratierechten en de onroerende voorheffing.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.