Californië toont de weg naar Parijs

Tegen 2045 wil de staat Californië, de vijfde grootste economie ter wereld,  koolstofneutraal zijn. Daarvoor keurde de staat al verschillende wetten goed. Ze ontwikkelen hiervoor een kader dat de weg naar koolstofneutraliteit uittekent en dat de geboekte vooruitgang in kaart kan brengen.

Transport: grootste uitdaging

Californië zet al lang in op schone energie. De uitstoot van elektriciteit vertegenwoordigt maar 16% van de uitstoot van broeikasgassen. De grootste uitdaging is dan ook het transport, wat 41% van de uitstoot vertegenwoordigt. Daarom zet de staat in op elektrische voertuigen. Tegen 2030 wil het 5 miljoen elektrische auto’s op de wegen.

Er werden tot nog toe 380.000 elektrische wagens in de staat verkocht. Van alle nieuw verkochte wagens is slechts 5% elektrisch. Dat cijfer moet dus drastisch omhoog.

 

Industrie: 23 procent

De industriële sector vertegenwoordigt 23% van de uitstoot van broeikasgassen. Ongeveer de helft daarvan is afkomstig van de olieindustrie. Californië is de vierde grootste olieproducerende staat van de Verenigde Staten. Terwijl Trump net wil dat er meer olie wordt geproduceerd, zal de staat dus een manier moeten vinden om dit te stoppen.

 

Landbouw: experimenten

Op het vlak van landbouw heeft de staat een initiatief gelanceerd om de koolstofopslag via landbouw te verhogen, bijvoorbeeld door klavers te planten in boomgaarden. Tegelijk lopen experimenten om te kijken hoe ander veevoer kan leiden tot minder uitstoot van methaan. California is tenslotte de bakermat van allerlei start-ups die inzetten op lekkere, plantaardige producten zoals Beyond Meat Burgers (link naar Ceci n’est pas un hamburger) die al te proeven zijn in Greenway.

Gebouwen

Ook residentiële en commerciële gebouwen zullen worden aangepakt. Voor een groot stuk kan dit door over te stappen op koolstofvrije energie. Daarnaast bestudeert de staat ook manieren waarop ook de gebouwen hun deel kunnen bijdragen.

Er zijn dus tal van manieren waarop Californië inzet op de weg naar koolstofneutraliteit. Ambitieus? Ja, maar wel haalbaar.

Bron:

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/sep/17/california-plans-to-show-the-world-how-to-meet-the-paris-climate-target#img-1

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.