6 op 10 mensen fietst in Kopenhagen naar het werk of school

2019-01-30

Fietsen in Kopenhagen is een goedkope, snelle en comfortabele manier om je te verplaatsen. Het maakt de stad niet alleen leefbaarder en gezonder maar overstappen van de auto op de fiets levert de maatschappij ook geld op: per extra gefietste kilometer € 0,16 euro, aldus de Stad Kopenhagen. Dat lijkt niet veel maar als je weet dat 6 op de 10 Kopenhagers dagelijks fietsen, loopt dat voordeel razendsnel op.

Maak fietsen een integraal deel uit van de stadsplanning

Kopenhagen is erin geslaagd het aantal fietsers voor dagelijkse verplaatsingen te laten stijgen van 35% in 2011 naar 60% in 2018. Hoe? Door fietsvriendelijkheid op te nemen in de stadsplanning. Ze werken aan een netwerk van fietspaden doorheen heel de stad zodat mensen geen tijd verliezen en zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen.

Maar ze rusten niet op hun lauweren: ze blijven nog meer inzetten op beter onderhoud, het ruimen van sneeuw, kortere fietstijden, bijvoorbeeld door groene fietsgolven aan verkeerslichten, en betere aansluitingen op het openbaar vervoer.

Goed voor de inwoners, goed voor het budget

De stad rekende ook uit dat overstappen van de auto op de fiets geld in het laatje oplevert. Ze berekenden de totale kost van luchtvervuiling, ongevallen, files, geluidsoverlast en het gebruik van infrastructuur. Daaruit blijkt dat een kilometer met de fiets 0.16 eurocent/kilometer goedkoper is dan een kilometer met de wagen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van het klimaatbeleid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.